Weerman Sible seit:”tijdelijk wat meer winterweer”

LEMMER – Afgelopen vrijdag was de kop van het weekend weerbericht op zaterdag misschien een poederlaagje sneeuw op zaterdag. Nou beste mensen het werd een mistlaagje i.p.v een sneeuwlaagje. De natuur werkte niet mee met mijn romantische Dickens gedachte. Vrijdagavond was ik al bang dat de buien ons niet zouden bereiken. Maar ja om dan op zaterdag alweer in de ether te verschijnen dat werd me ook wat te gek. Na een prachtig Dickens Weekend (hulde voor de organisatie) kijk ik vooruit naar de weer intriges voor de komende week.

Op deze maandag liggen wij in een soort niemandsland ook wel zadelgebied genoemd.Het meest actieve weer vinden we boven Letland waar de nodige sneeuw valt met vooral een harde noordenwind boven het Oostzeegebied. Dinsdag verandert er niet al teveel al stroomt er wel wat koudere lucht uit over onze omgeving. We zien op de op de oceaan wel een depressie warm draaien. Deze gaat later deze week een poging doen om de koudere lucht bij ons het land uit te jagen.

Woensdag ligt de depressie die maandag nog boven Letland ligt boven het noorden van Scandinavië. Deze zorgt ervoor dat wij nog wat dieper in de winterse lucht komen te liggen. Ondertussen probeert de depressie met de zachtere lucht boven de oceaan langzaam richting de westkust van Frankrijk te sluipen. Donderdag moet de depressie met de zachtere lucht op de rem trappen want in de koude bovenkamer ontwikkelt zich een kleine depressie boven het Deense Esbjerg. Door de ligging van deze depressie wordt de wind bij ons noordwestelijke waardoor de temperaturen overdag verder boven het
vriespunt raken. De invloed van het nog relatief warme zeewater zorgt voor deze “opwarming”. Vrijdag lijkt de natuur het even niet meer te weten welke kant we uit moeten gaan het is een rommeltje op het weertoneel.

Verwachting

Maandag
We starten met bewolking maar in de loop van de dag verblijd de zon ons met haar knipogen.
Het blijft droog.
De wind is zwak uit zuidelijke richtingen kracht 2.
Het wordt maximaal +1 graad. In de nacht van maandag op dinsdag minimaal -3 graden.

Dinsdag
Droog weer.
De dag begint met zon en vorst later komen er wat meer wolken.
De wind is over het algemeen zwak en komt uit zuidoost kracht 2.
in de middag ligt de temperatuur korte tijd rond het vriespunt. In de nacht van dinsdag op woensdag minimaal -3 graden.

Woensdag
Droog met regelmatig zon.
De wind is weer zwak uit richtingen tussen noordwest en zuidwest kracht 2.
Maximumtemperatuur wordt +2 graden. In de nacht van woensdag op donderdag temperaturen rond het vriespunt. Dit komt omdat de depressie ten westen van Frankrijk op 1500 meter hoogte wat mindere koude lucht de Lemster omgeving inblaast.

Donderdag
Droog met af en toe zon.
De noordwestenwind is zwak tot matig kracht 2-3.
Het wordt maximaal 4 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag minimaal -1 graad.

Vrijdag
Droog met regelmatig zon.
De wind is zwak en variabel kracht 1-2.
Overdag maximaal +3 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag nog wat lichte vorst.

Dit weekend installeert zich boven Duitsland en Franrijk een nieuwe hogedrukcel. Zondagavond rukt de zachte lucht op. Tussen de depressie met de zachtere lucht op de oceaan en het hogedrukgebied boven de regio Praag-Boekarest neemt de wind toe uit zuidzuidoostelijke richtingen., Het zal waterkoud aanvoelen buiten de deur.

Zaterdag
Droog met af en toe zon.
De wind wordt matig uit het zuiden kracht 3-4.
Het wordt maximaal +2 graden.

Zondag
Eerst nog, in de loop van de middag en avond af en toe regen.
De zuidzuidoosten wind is matig kracht 4.
Het wordt maximaal +1 graad. In de nacht van zondag op maandag verder oplopende temperaturen.

Doorkijkje lange termijn
Op maandag 19 t/m woensdag 21 december lijkt er een stevige zuidwestenwind op te steken. De kans op wat regen neemt toe en de temperaturen zullen in de lift gaan. Zo krijgen we voor de zoveelste keer in de weergeschiedenis richting de kerstdagen “Weihnachtstauwetter”. Wat dat is ga ik komende vrijdag uitleggen. Conclusie is dat we voorlopig geen schaatsijs krijgen en de kerst wordt gewoon groen.

Wist u dat?
Het tweede gedeelte van december 1995 erg koud verliep. Na de zeer gladde wegen op 18 december viel op 24 december de vorst weer in. Op 1 e kerstdag trok er een storing over waaruit 2 cm sneeuw viel, helaas ging de sneeuw later over in regen. Tijdens de 2e kerstdag stond er water op het schaatsijs want het dooide overdag met een maximum van +2 graden. Vanaf 27 december viel koning winter weer ons land binnen, het werd erg koud met matige tot strenge vorst. Op 31 december lag er in ons mooie dorp maar liefst 16 cm ijs in het Dok.

Weerspreuk

Graven de mollen een diepe gang,
Wees dan voor een strenge winter bang.

P.S Afgelopen weekend was “momfer de mol” nog actief in ons inmiddels redelijk vernielde gazon.
Hij maakte prachtige bulten en gangen waren niet al te diep.

Sible Waaijer