Bespaartips om je gas- en elektraverbruik te verminderen

LEMMER –  Het is momenteel voor heel veel mensen niet echt eenvoudig om rond te komen van hun loon, AOW of uitkering. De huurdersverenigingen van Zuidwest Friesland en Lemsterland organiseren daarom avonden waarop veel informatie wordt gegeven over energie besparen, maar ook welke regelingen er eventueel zijn voor een tegemoetkoming. Op 24 november was er zo’n avond in Lemmer. Op 6 december is er nog een avond in Balk in de Treemter om 19.00 uur. Wij waren er bij in Lemmer om alvast tips en trucs op te doen en door te geven.

De energiecoach

De energiecoaches komen bij mensen thuis als mensen dat willen zo bleek. Want met deze hoge prijzen is er met eigen gedrag best nog energie te besparen. En dat kan vaak heel eenvoudig. De energiecoaches kijken dan wat er anders kan en hoe het verbruik op jaarbasis verlaagd kan worden.

Wat doe je zelf al?

Tijdens de avond in Lemmer werd ook gevraagd wat mensen zelf al doen om te besparen. Huurders lieten weten dat ze gebruik maken van ledlampen, dat ze een energiezuinige droger hadden aangeschaft, een koelkast hadden afgeschaft en het bier tegenwoordig buiten stond af te koelen. Maar ook de thermostaat lager was een veelgehoorde tip. Vooral dat laatste is een goede opmerking lieten de coaches weten. Maar de thermostaat moet ook weer niet te laag. Je kunt hem in de nacht het beste op 15 graden zetten, zodat hij de volgende ochtend niet als een gek moet werken om de temperatuur weer op 19 of 20 graden te krijgen. Bovendien zorgt te weinig verwarming er voor dat er schimmel en vocht kunnen ontstaan. Datzelfde kan gebeuren als je niet ventileert. Mensen houden tegenwoordig vaak de ramen en roosters potdicht om maar geen warmte verloren te laten gaan. Fout zeiden de coaches, want dan hoopt zich te veel vocht op in een ruimte en dat is bovendien dan weer veel moeilijker te verwarmen. Drogere lucht verwarmt namelijk sneller en dat scheelt op de gasrekening. Dus ventileren blijft een must: ook in tijden met hoge gasprijzen, want uiteindelijk verwarm je sneller en efficiënter als je wel frisse lucht toelaat.

Elektrisch bijverwarmen

Elektrisch bijverwarmen werd ook veel genoemd als tip. Dat heeft volgens de energiecoaches echter tot gevolg dat alleen de ruimte wordt verwarmd en niet de muren. Daardoor is de warmte ook snel weer verdwenen. Die vorm van verwarming is dus niet de beste en goedkoopste optie.

Koken

Begin wat eerder met koken was de tip. Groente en aardappelen aan de kook brengen en dan het gas uitdraaien en het laten staan tot het gaar. “Dat scheelt de helft en is heel eenvoudig.”

Cv-ketel op 60 of 65 graden

De meeste cv-ketels staan ingesteld op 80 graden. Maar een besparing kan worden gehaald door hem op 60 tot 65 graden te zetten. Niet lager overigens, want dan wordt de kans op legionella te groot. Bovendien moet je wel even uitproberen hoe de temperatuur in de woning dan is.

Radiatorfolie

Het was niet alleen woorden, maar ook daden. Zo kwamen de huurdersverenigingen ook met een tasje met allerlei bruikbare zaken in de strijd tegen verspilling. In het tasje onder andere radiatorfolie. Dit geeft per jaar een besparing van zo’n 10 m3. Te bevestigen met een magneetstrip. De folie houdt de warmte meer binnen en moet bevestigd worden bij radiatoren op de buitenmuren.

Korter douchen

In de tasjes ook een zandloper. Bedoeld om ervoor te zorgen dat er niet langer dan 5 minuten gedoucht wordt. En het liefst ook wat kouder, want ook dat bespaart weer gas. Of de aanwezigen ook wisten hoeveel liter er eigenlijk per minuut door zo’n douchekop stroomt. Tussen 8 en 11 liter bleek bij een normale douche. Een spaarkop 7 liter per minuut en een stortdouche maar liefst 20 – 25 liter per minuut.

Ledverlichting

Haal al je oude lampen uit je verlichting en schaf ledlampen aan was verder het motto. “Dat scheelt enorm. Een ledlamp verbruikt namelijk 14 KWH, terwijl een gewone lamp op 83 zit en een halogeen op 65. Door het jaar heen tikt dat lekker aan. (En in het pakket ook een paar ledlampen om alvast de daad bij het woord te voegen).

Sluipverbruik: gebruik stekkerdozen

Veel mensen hebben vaak allerlei stekkers in stopcontacten zitten, terwijl de apparaten niet aan staan. Een koffiezetapparaat, de PC, de mediabox van de TV en ga zo maar door. Als je daar een stekkerdoos tussen zet en met 1 druk op de knop alles uitzet, bespaar je daar op jaarbasis behoorlijk mee.

Brievenbusborstel en tochtstrip

Verder nog wat zaken die redelijk goedkoop zijn. Een brievenbusborstel en een tochtstrip. Houdt de kou tegen en zorgt er dus voor dat er minder gas wordt verbruikt.

Kachel 0,5 of 1 graad naar beneden

“En probeer de kachel eens 0,5 of 1 graad naar beneden te zetten. Leg een dekentje over je heen als je op de bank zit of ligt en probeer uit waar je je nog behaaglijk bij voelt. Overigens moet je bij vloerverwarming de thermostaat gewoon op 1 temperatuur laten staan. Het systeem zit veel ingewikkelder in elkaar en hem gewoon laten staan is het meest effectief.”

Luchtvochtigheid meten

Waar veel mensen niet aan denken is de luchtvochtigheid. Meet die zo was de tip van de avond. (En ook daarvoor een metertje in het tasje). “Want hoe droger de lucht is, hoe gemakkelijker de ruimte te verwarmen is.

Afspraak maken

En wil je gewoon allerlei advies over hoe je je energierekening zelf naar beneden kunt krijgen: maak dan een afspraak met een energiecoach van de gemeente. Zij komen langs, bekijken je situatie en het kost helemaal niets. “Denk bovendien niet dat het een schande is. Dat is het niet.”