Weerman Sible seit: “Dit weekend erg zacht oktoberweer”

LEMMER – De week begon afgelopen maandagochtend met een prachtige rode lucht met de zonsopkomst. Op dinsdag begon de dag in mistige sferen maar algauw ruimde de zon de mistflarden op. Ook dit leverde opnieuw mooie plaatjes op. Het was onder invloed van zon en een zuidenwind heerlijk weer. Een dag later op de woensdag was de wind oostelijk en was voor het gevoel wat frisser. Gister (donderdagochtend) was het een kwestie van; Ochtend rood, ‘s avonds water in de sloot. Dit bleek donderdagmiddag wel want er viel 5 mm regen.

Zachte weekendontwikkelingen

Dit weekend liggen we in een zachte zuidwestelijke stroming. Vrijdag trekt vanuit het noordwesten van Spanje een depressie richting het westen van Ierland. Zaterdag doemt er een nog een depressie op gaat zaterdag in de Golf van Biskaje voor anker. Aan de oostkant van dit weersysteem kan deze lucht zeer zachte lucht ons bereiken. De neerslaggebieden van de depressie lijken ons iet of nauwelijks te gaan bereiken. Zondag sluipt de depressie wat richting de Frans westkust waardoor de wind bij ons wat bijdraait naar zuidzuidoost. De sluippartij geeft later op zondag aanleiding tot wat regen.

Weekendverwachting

Vrijdag

Regelmatig zon maar ook kans op een enkele bui. De wind zit in de vertrouwde zuidhoek kracht 3. Met 17 graden is het te zacht voor de tijd van het jaar.

Zaterdag

Regelmatig zon en droog weer. De wind is zuidzuidwest kracht 3-4. 17 graden.

Zondag

Een mooie met een mix van wolken en zon. Later op zondag kans op wat nattigheid. De wind is zuidzuidoost kracht 3. 16 graden.

Ook na het weekend blijft het te zacht voor de tijd van het jaar. Maandag komt de depressie in beweging richting Schotland en de Noordzee. Door deze beweging trekt de zuidwestenwind wat aan. De meeste buien later ons ook dan waarschijnlijk links liggen. We kunnen stellen dat de rest van deze maand veel te zacht weer blijft met een afwisseling van een lekker zonnetje en een verfrissende bui. Er gebeurt op dit moment op weergebied niet al te veel. Het is wachten op de maand november waarin de ontwikkelingen spannender gaan worden.

Verwachting begin volgende week

Maandag

Droog zacht en regelmatig zon. Er staat een matig tot vrij krachtige zuidzuidwesten windkracht 4-5. Het wordt 17 graden.

Dinsdag

Af en toe zon, vooral in de middag en avond is er een buienkans. De wind is zuidwestelijk kracht 3-4. 16 graden.

Wist u dat?

Het oktober 2003 een stuk kouder was dan dit jaar. Zo werd het op 20 oktober 2003 niet warmer dan 8 graden. In de ochtend van 22 oktober wees de thermometer in de vroege ochtend -2 graden. Op 24 oktober viel er op enkele plekken de eerst sneeuwbuien. Hoe anders is het dit jaar?

Wist u dat?

16 jaar geleden in 2006 er in de nacht van 23 op 24 oktober maar liefst 33 m regen viel. De dag daarvoor viel ook al 13 mm regen. Het was een kletsnatte bedoeling.

Wist u dat?

Het in 1998 kletsnat was in oktober. Er kwam toen 183 mm regen naar beneden. Dit in grote tegenstelling met oktober 2007 toen viel er maar 24 oktoberregen. De teller staat in oktober 2022 inmiddels op 42 mm regen. Normaal valt er in oktober 70 mm regen.

Weerspreuk

Als de egel zich in het westen ingraaft, komt er een zachte winter;

Graaft hij zich in het t ‘zuiden in, de winter zal dan streng zijn vanaf het begin.

Sible Waaijer