Weerman Sible: “dinsdag en woensdag mooi oktoberweer”

LEMMER – Voordat ik vooruit ga kijken ben ik genoodzaakt om eerst even terug te gaan in de tijd. Het is vrijdagochtend 14 oktober: Sible heeft zijn weerbericht gestuurd met de melding dat er een enkele drupje zou kunnen vallen. De waarheid was totaal anders het werden vele druppen: de natuur had lak aan alle berekeningen. Het was een teleurstellende dag waarbij de weersverwachting in het water viel. De natuur is baas en dat moet maar mooi zo blijven denk ik dan maar.

Hoe verder?
Op deze maandag is een depressie die ten zuidwesten van Ierland ligt verantwoordelijk voor de aanvoer van zeer zachte lucht. De aangevoerde lucht is zo vochtig waardoor er maandag spontaan wat regen kan vallen.

Dinsdag wordt er vanuit IJsland een hogedruk uitloper uitgerold tot over Nederland. De aangevoerde lucht wordt iets minder zacht, we krijgen luchtaanvoer vanuit het noordwesten. Woensdag komt de kern van het hogedrukgebied met haar kern ten noorden van het Schotse Aberdeen te liggen. Donderdag en vrijdag verhuist het hogedrukgebied van Aberdeen naar het Poolse Katowice. Door deze verhuizing ziet een depressie die ten noordwesten van Portugal ligt zijn kansen. De depressie sluipt naderbij en stuurt later op donderdag een regenzone richting Lemmer en omgeving.

Maandag
Veel bewolking, soms wat zon, soms wat regen.
De wind is zuidwestelijk kracht 3-4.
17 graden.

Dinsdag
Droog met regelmatig zon.
De wind wordt noordwestelijk kracht 3.
15 graden.

Woensdag
Droog met een mix van wolken en zon.
De wind is oostelijk kracht 3-4.
14 graden.

Donderdag
Eerst nog een beetje zon, daarna meer wolken.
Vooral in de middag wat regen.
De matige wind komt uit het zuidoosten kracht 3-4.
15 graden.

Vrijdag
Veel bewolking met vooral in de middag en avond wat regen.
De matige wind is zuidoost tot zuid kracht 3-4.
17 graden.

In het weekend ligt er een depressie ten zuidwesten van Nederland. Ten noordoosten van ons land ziet tussen IJsland en Noorwegen een nieuw hogedrukgebied het levenslicht. Omdat de depressie daardoor op gepaste afstand zal blijven, zal het met de regen op zaterdag zeker meevallen. Door de ligging van het weersysteem wordt er aan de oostkant van de depressie waar wij liggen zachte lucht richting onze omgeving getransporteerd. Het ziet er dus op dit moment voor de zaterdag beter uit dan voor de zondag. Zoals we weten het duurt nog een kleine week, dus en kan nog alles veranderen. Het is maar een verwachting weet u nog?

Zaterdag
Af en toe zon en waarschijnlijk een droge dag.
De wind is zuidzuidwest kracht 3-4.
16 graden.

Zondag
Af en toe zon maar ook enkele buien.
De wind is variabel kracht 2-3.
15 graden.

Wist u dat?
De temperaturen sinds 1988 zijn gestegen. De vraag is nu of dit een schommeling van de natuur is of dat er meer aan de hand is?

Wist u dat?
Het in oktober 1983 erg warm was in Nederland. Met ruim 26 graden was het zomers warm. Dat was dus voor de opwarming.

Wist u dat?
Dat het ruim voor de opwarming in 1988, op 11 oktober 1921 zelfs tropisch warm werd. Het werd toen ruim 30 graden. Heel vroeger was het dus ook wel een extreem warm.

Wist u dat?
Op 19 oktober 1972 erg koud was, in Eelde was het in de ochtend -6 graden.

Weerspreuk

Is oktober warm en fijn,
het zal een scherpe winter zijn.

Sible Waaijer