Crazy horses bij schaakclub Lemmer

LEMMER – De schaakavond stond ditmaal in het teken van het paard. Toevalligerwijs was dit een item op bijna alle borden van de onderlinge competitie van 22 september.

Het eerste bord was tussen Dick de Jong en Frank Frankema. Al vroeg in de partij kwam Frank met een aanval op c2. Het paard dreigde met een familieschaak. Dick kon hier weinig aan doen, dus Frank greep zijn tweede overwinning. Aan het volgende bord speelde Maarten tegen Leon. Maarten had wit en opent vrijwel steevast 1.b3, de Nimzowitz-Larsen. Maarten stond in het middenspel beter, maar ondanks dat zijn paarden in het centrum stonden en dreigend leken, wurmde Leon zich uit de ietwat gedrongen positie en naar een aantal tiki-taka-zetten (heel snel dus), moest Maarten er de brui aan geven.

Moderne verdediging

Het volgende bord tussen Frans en Nico leverde een Moderne verdediging op. Deze opening staat bekend om weinig ruimte voor zwart, maar Nico kreeg wat lucht op de damevleugel. Toen de stofwolken waren opgetrokken bleef er een remise over. Nel en Herman vochten ook om de winst. Echter Nel had de koningsvleugel niet ontwikkeld en na een paar sterke zetten van Herman, moest de dappere Nel de strijdbijl begraven. Het laatste bord was wederom het thema van de paarden. Sven speelde tegen Adri. Adri kwam niet goed uit de opening en Sven knalde met zijn paarden het centrum binnen. Adri verdedigde zich goed en had de partij eigenlijk moeten verliezen. Sven zag echter in het eindspel een mat over het hoofd en moest daardoor de winst aan Adri laten.