Dit doen die grote machines en mensen van Verkley in Lemmer

LEMMER – Op verschillende plaatsen in Lemmer wordt er op dit moment gewerkt door Verkley, Kabels en Leidingen. Maar wat doet dit bedrijf en waarom? Kort gezegd trekken ze nieuwe elektriciteitskabels door de grond en verbinden ze. Ze doen dat voor Liander en van het station in Harich tot het station bij MacDonald’s in Lemmer. Ze doen dit omdat het elektriciteitsnetwerk moet worden uitgebreid. Het kan namelijk niet meer aan de grote vraag voldoen. De werkzaamheden vinden plaats tot oktober, maar in de bouwvak wordt alles stilgelegd en worden de materialen ook allemaal weggehaald. Mensen die aan de route van de werkzaamheden wonen, worden of zijn per brief op de hoogte gesteld.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit het bijleggen van kabels. Dit gebeurt in open ontgraving en/of met gestuurde boringen. Bij een open ontgraving graven kranen een sleuf. De kabels worden gelegd waarna de sleuf weer wordt gedicht. Bij een boring wordt niet gegraven, maar wordt in de grond een doorgang gemaakt waar de kabels later doorheen worden getrokken.

Groot project

Volgens het bedrijf is het een groot project dat op 11 juli is gestart en in totaliteit in het voorjaar van 2023 wordt afgerond. Er wordt gewerkt in fases. Op 11 juli is dus gestart aan de Plattedijk en die fase wordt hopelijk op 7 oktober afgerond. Van 1 augustus t/m 19 augustus (bouwvak) worden geen werkzaamheden uitgevoerd. Door het weer en onvoorziene omstandigheden kan de planning wijzigen.

Omwonenden

Mensen die dichtbij de werkzaamheden wonen, worden niet afgesloten van het elektriciteitsnet. Er zijn wel tijdelijke verkeersvoorzieningen en het werkgebied wordt afgezet met schildjes en hekken.

Hinder

De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt, maar er zal altijd enige hinder zijn, zo laat het bedrijf weten. Er wordt op werkdagen van 7.00 tot 16.00 uur gewerkt. Incidenteel wordt ook gewerkt buiten die tijden. Naast Verkley wordt ook gewerkt met andere partijen zoals Klever Boor- en Perstechniek en Abel Pasman Infra.