IJsselmeer Groep wil uitbreiden

LEMMER – De IJsselmeer Beton Groep gevestigd op industrieterrein Buitengaats wil naar eigen zeggen duurzamer gaan produceren en heeft daarom om uitbreiding van de ruimte gevraagd. Die moet dan in de vorm van verlenging van de langswal en het vergroten van het opslagterrein. De firma wil  zegt ze (in een aanvraag bij de gemeente) niet meer gaan produceren, maar vooral de huidige productie verduurzamen. Daarom is uitbreiding van het terrein nodig. In het verleden is al vaker om zo’n uitbreiding aan de gemeenteraad gevraagd. De raad wilde toen meer weten over de plannen. Die zijn nu uitgewerkt.

Opslag in bunkers

De bedoeling is dat er ruimte gemaakt wordt voor de opslag van grondstoffen in bunkers, zoals die in de huidige situatie ook aanwezig zijn. De plannen zijn voor een deel in strijd met het bestemmingsplan. Een deel daarvan heeft namelijk de bestemming water. Een laad- en losplek wil het bedrijf ook op een andere plek hebben dan in het bestemmingsplan staat.

Productieproces kan stil komen te liggen

In de huidige situatie heeft de firma slechts een beperkte voorraad aan materiaal en bij een verstoring van de aanvoer van grondstoffen zal het productieproces al heel snel stil komen te liggen. Met het uitbreiden van de capaciteit heeft de firma daar minder problemen mee. Omdat de opslagcapaciteit van de IJB Groep op deze locatie relatief klein is, moeten deze grondstoffen vaak op een andere locatie opgeslagen om ze vervolgens in kleinere schepen aan te voeren. Dit kost geld, levert meer transportbewegingen op en meer overlast op en is het vanuit milieutechnisch oogpunt ook zeer onwenselijk, zegt het bedrijf daarover.

Hergebruik

Door meer opslag kan ook meer hergebruikt worden en kunnen er alternatieve grondstoffen worden ingezet. Betonpuin kan hergebruikt worden voor de productie van secundair beton. Door het betonpuin zorgvuldig te recyclen ontstaan de secundaire grondstoffen die gebruikt wordt in duurzaam beton. Ditzelfde principe van alternatieve grondstoffen geldt bijvoorbeeld voor zand uit de Noordzee / Waddenzee, vermalen graniet en overige alternatieven voor cement. Op de locatie is weinig ruimte voor de benodigde grondstoffen en de opslag van deze alternatieve grondstoffen is dan ook niet of nauwelijks mogelijk. Ook daarom wil IJB Groep uitbreiden.

Strook water kopen

De IJB Groep heeft aangegeven langs haar langswal een strook water te willen kopen om daarmee te voorkomen dat grote zeilschepen (bijvoorbeeld in het kader van grote zeilevenementen) gaan aanliggen aan de langswal of dicht bij de langswal voor anker gaan waardoor geen beroepsvaart meer mogelijk is. Daarmee wordt de doorgang van de vaarweg dan wel veel smaller. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over de aanvraag.