“Lemsters zagen roeken op Straatweg al lang, waarom gemeente niet?

“LEMMER – Eerder liet de gemeente weten dat ze de renovatie van de Straatweg opeens moest stoppen, omdat er “plotseling” roeken nestelden in de bomen. De NCPN kon dit niet bevatten en stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders waarom men dit niet aan had zien komen. En wilde ook weten of er nu ook weer extra kosten gemaakt moeten worden om de weg later weer te herstructureren.

Rinze Visser schrijft daarover:” Deze situatie hebben de Lemsters al lang geleden zien aan komen. Zijn er nu ook extra kosten aan verbonden? En had men dit niet kunnen voorkomen door eerst die bomen toch maar te kappen?

Stenen zijn de schuldigen

“Het streven was eerst om in de laatste maanden van 2021 het werk te starten. Ook de bomen die niet gehandhaafd werden, zouden toen gekapt worden. De benodigde stenen bleken toen niet geleverd te kunnen worden; dit ondanks de tijdige bestelling. Om te voorkomen dat er twee keer hinder zou optreden, is ervoor gekozen de uitvoering van de werkzaamheden compact te houden. En alles in februari/ maart in één keer uit te voeren. Uit inspectie op locatie en de uitkomsten van het verplichte ecologisch onderzoek, kort voor aanvang van de werkzaamheden eind februari, bleek dat er roeken in enkele bomen zaten. Bomen waar roeken in zitten, kunnen niet zomaar worden gekapt. Daarvoor moest dus nog ontheffing worden aangevraagd bij de provincie.

Een week later: roeken zijn overgevlogen

“Een week later waren er veel roeken vanaf de naastgelegen begraafplaats overgevlogen naar de Straatweg (Zuid). Er zaten in bijna alle bomen inmiddels één of meerdere nieuwe nesten. Het was daardoor niet meer mogelijk om de bomen te kappen. De tijdelijke stop van de werkzaamheden leidt tot beperkte extra kosten voor het aan-, en afvoeren van materiaal en materieel en een nieuw bebordingsplan. Dit is op te vangen in de post onvoorzien van de begroting.”