Sible seit:”maandagavond regen”

LEMMER – Gister (zondag)middag is er een depressie vanuit de golf van Biskaje vertrokken voor een reis in noordoostelijke richting. Aan de voorkant van dit weersysteem werd er zondag met een zuidzuidoosten windje wat warmere lucht naar Lemmer getransporteerd. Deze depressie heeft een buiengebied bij zich. We krijgen in de loop van maandag bezoek van deze storing. De buienbrenger ligt maandagmiddag boven Brussel en trekt via het zuidoosten van ons land naar de Wadden.

Later op maandag wanneer we in de achterkamer van de depressie komen, draait de wind naar het westen. Dinsdag trekt de storing naar de Noordzee en wordt daar voorzien van nieuwe brandstof. Het systeem wordt geactiveerd en zie daar: er ontstaat een buienstoring. Deze brengt ons dinsdag nog enkele buien. Daarbij staat een soms vrij krachtige wind. In de loop van woensdag komt er ten noordwesten van Portugal een hogedrukgebied in beweging. Deze gaat een poging doen om de depressies die boven het noorden van Europa liggen een halt toe te roepen. Bij deze poging gaat de wind toenemen. In het strijdgewoel tussen lagedruk ten noorden van ons en hogere druk ten westen van ons steekt er een stevige wind op. Het is niet te hopen dat de wind spelbreker wordt tijdens Lemmer Ahoy….

Samenvattend

Maandag

Soms zon maar ook veel wolkenvelden. Vooral later in de middag en avond af en toe regen. De wind is eerst zuidoostelijk, kracht 2-3. In de avond wordt de wind meer westelijk, kracht 3-4. Met 23 graden hebben we niet te klagen.

Dinsdag

Af en toe zon, maar er vallen ook enkele buien. De wind is westzuidwest kracht 4-5. 16 graden.

Woensdag

Wordt een dag met een mix van wolken en zon. De buienkans is klein ,maar nog net groot genoeg om te noemen. De zuidwesten wind is matig, kracht 4. In de middag is de wind soms vrij krachtig, windkracht 5. 16 graden.

Lemmer Ahoy dagen (vaak droog, niet te warm, stevige wind)

Donderdag krijgt het hogedrukgebied ten noordwesten van Portugal meer in de melk te brokkelen. Het spreidt zijn tentakels tot over onze omgeving uit en probeert wat buien die af en toe gevaarlijk dichtbij buiten onze grenzen te houden. Vrijdag trekt het hogedrukgebied wat naar het noorden en komt ten westen Frankrijk te liggen. De lagedrukgebieden boven Scandinavië verplaatsen zich wat meer richting Rusland. De stroming wordt steeds meer west tot noordwest. Zaterdag en zondag trekt het hoog nog verder naar het noorden. In combinatie met lagere druk boven het oosten van Europa valt een frisse noordwestelijke stroming ons gebied binnen.

Samenvattend

Donderdag

Regelmatig zon en droog weer. De vrij krachtige wind is west tot zuidwest ,kracht 4-5. 16 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag kans op enkele buien.

Vrijdag

Afwisseling van wolken en zon, het blijft droog. De west tot noordwesten wind is matig tot soms vrij krachtig, kracht 4-5. 14 graden.

Zaterdag

Veel wolkenvelden maar soms ook een zonnetje. De noordwesten wind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4-5. Er zijn ook berekeningen die met kracht 6 op de proppen komen. Even vinger aan de pols houden… 14 graden.

Zondag

Veel wolken met ook nog enkele buien. De noordwesten wind is matig kracht 4. Met 12 graden is het veel te koud.

Na het weekend

Na het komend weekend ligt er een stevig hogedrukgebied op de noordelijke oceaan ten zuiden van IJsland. Boven Scandinavië en Rusland liggen enkele depressies. De aangevoerde lucht komt bij ons vaak uit het hoge noorden. U begrijpt wel dat we uit deze hoek geen zomers temperaturen mogen verwachten. Verder valt op dat ten westen van Portugal een depressie op ankers gaat. Deze kan niet opstomen naar het noorden, hij wordt tegengewerkt door het eerder genoemde hoog.

Wist u dat?

Het in 2012 en 2018 op 23 mei warm zomerweer was met respectievelijk 26 en 27 graden. In 2013 was het op datum juist erg fris met maar 11 graden.

Wist u dat?

Dat mei 1998 erg warm weer heeft gebracht. Van 8 t/m 19 mei was het vaak zomers warm. Op 11 en 12 mei werd het zelfs tropisch warm met 30-31 graden.

Wist u dat?

In mei 1998 de gemiddelde temperatuur in de periode van 10 t/m 20 mei uitkwam op maar liefst 23,9 graden. Dit jaar was het gemiddelde in dezelfde periode 20,5 graden. Dat is zeker niet slecht als je bedenkt dat 17 graden de norm is.

Weerspreuk

Noorden wind in Mei, 

maakt de mensen in augustus en September blij.

Sible Waaijer