LEMMER – Komende week bestaat het Dienstencentrum Senioren Lemmer alweer een kwart eeuw. Vrijwilligers runnen het centrum. De insteek was 25 jaar geleden om ervoor te zorgen dat senioren een sociaal netwerk konden blijven onderhouden. En dat kwam uit de koker van de commissie ouderenbeleid van de gemeente Lemsterland. Een werkgroep kreeg de opdracht om te kijken er een seniorencentrum kon komen. De werkgroep ging voortvarend aan de slag en na bezoek aan een aantal dienstencentra in Friesland kwam het tot de conclusie dat het verwezenlijken van een ontmoetingsplaats voor senioren zinvol was. De commissie ouderenbeleid moest het verder uitwerken.
Ale Boersma was grondlegger
De gekozen organisatiestructuur werd een stichting. Elf mensen wilden wel zitting nemen in het stichtingsbestuur en op 20 november 1995 vond de oprichtingsvergadering plaats. In dat bestuur had onder andere de in maart 2023 overleden Ale Boersma plaats. Ale mag wel de grondlegger van het Dienstencentrum Senioren worden genoemd.
Geldschieters
De stichting kreeg de naam: Stichting Dienstencentrum Senioren Lemsterland. Onlangs werd de naam bij de wijziging van de statuten gewijzigd in Stichting Dienstencentrum Senioren Lemmer. De eerste opdracht was om geld bijeen te krijgen. De tweede een plek waar de activiteiten plaats konden vinden. Het geld kwam van zowel plaatselijke als landelijke fondsen en stichtingen. Een flinke bijdrage kwam er van de plaatselijke afdeling van het fonds Zomerzegels/Ouderenpostzegels t.b.v. de inrichting. Maar ook het Juliana Welzijn Fonds deed een flink duit in het zakje. Maar ook de plaatselijke poonrokers en Tafelronde Lemsterland doneerden een mooi bedrag. De sponsorloop van SG de Rien (nu Zuyderzee Lyceum) leverde ook een mooie bijdrage aan de kosten voor de inrichting. En tot slot kwam ook de gemeente nog met een bijdrage waardoor wat financiën betreft de bouw van start kon gaan.
Een geschikte plek
De tweede opdracht, een geschikte plek vinden was veel ingewikkelder. Er werden 7 mogelijkheden onderzocht, maar geen van deze plaatsen was geschikt. Toen kwam de Stichting Hof en Hiem, de eigenaar van Suderigge, in beeld. Deze stichting wilde wel graag de aula achter het verzorgingshuis afstoten. Omdat het niet meer aan de eisen des tijds voldeed. Die ruimte zou daardoor beschikbaar kunnen komen als mogelijke locatie voor het dienstencentrum. De Stichting Dienstencentrum Senioren ontving deze plannen met open armen en al snel werd architect Jelle de Jong bij de plannen ingeschakeld. De Stichting Aanleunwoningen Hof en Hiem had in de tussentijd toegezegd de bouwkosten van f 400.000,– op zich te nemen, een bedrag dat uiteindelijk is opgelopen tot f 450.000,–.
Siebe Kooystra maakte kunstwerk
De Lemster kunstenaar Siebe Kooystra maakte voor de scheidingswand in het centrum een prachtig kunstwerk, in reliëf een zeilboot die dobbert op de woelige baren, want: ‘Water is typisch voor Lemmer’.
De bouw van het Dienstencentrum Senioren ging op 1 april 1998 van start en was op het einde van het jaar klaar.
Vrijwilligers
Het ontmoetingscentrum draait hoofdzakelijk op vrijwilligers die ervoor zorgen dat het centrum 5 dagen per week, vaak 3 dagdelen geopend is. Tot enkele jaren geleden was er, eerst vanuit de gemeente en later van Miks welzijnsorganisatie in Joure professionele ondersteuning voor het bestuur. Dat was een paar uur per week. Maar na sluiting van Miks is deze ondersteuning weggevallen. Nu draait het centrum volledig op en met vrijwilligers. Deze vrijwilligers vervullen een groot aantal uiteenlopende taken: activiteitenbegeleiders, gastheren en -vrouwen, medewerkers Repair Café en bestuur.
Verstandhouding met Suderigge is “poer best”
De verstandhouding met zorgcentrum Suderigge is “poer best”. Daarbij speelt de doorgang die destijds de verbinding vormde met de aula een belangrijke rol. Op dinsdagavond komen ‘de mannen van Suderigge’ in het seniorencentrum bij elkaar om te biljarten, sjoelen enzovoort. Er wordt dus mooi samengewerkt en dat vinden beide partijen fijn.
VLAM
Enkele jaren na de opening van het Dienstencentrum Senioren werd de vrijwillige vervoersdienst VLAM ook ondergebracht bij het Dienstencentrum Senioren. Bij de VLAM zijn chauffeurs ‘in dienst’ en telefoonwachten. Maar de VLAM verzorgt ook, zij het nu op kleine schaal, klusjes in en om huis. De VLAM-chauffeurs, zo’n 20, vervoeren hoofdzakelijk ouderen en rijden gezamenlijk op jaarbasis zo’n 40.000 km. Doel is ook hier om senioren de mogelijkheid te bieden om sociale contacten te onderhouden. En om hen ondersteuning te bieden, zodat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.
Repair café
Ook het Repair Café dat 9 jaar geleden is gestart, heeft in het centrum zijn dienst bewezen. Vele honderden artikelen zijn in de loop van deze 9 jaar aangeboden en ongeveer 70% daarvan kon worden gerepareerd. Jammer voor die 30% die niet slaagden, maar de slogan: Weggooien? Mooi niet!! is nog altijd van toepassing op het Repair Café.
Oudste vrijwilliger is 91!
Dienstencentrum Senioren en VLAM tellen thans samen zo’n 75 vrijwilligers, van wie meerdere een dubbelfunctie hebben. De gemiddelde leeftijd van deze vrijwilligers is 74 jaar! De oudste die al vanaf het begin ‘in dienst ‘ is, is 91!
Heel veel activiteiten
In de loop van deze 25 jaren die vanaf dinsdag zullen worden gevierd hebben er heel veel activiteiten plaatsgevonden in het Dienstencentrum Senioren. Ook vinden er nog steeds veel activiteiten plaats: koersbal, sportief bewegen voor ouderen, klaverjassen, biljarten, uitstapjes, lezingen, wekelijkse wandelingen, maandelijkse filmmiddagen, bingo en recent toegevoegd de crea-middagen en jaarlijks de Dag van de Ouderen.
Samenwerking
Bij de komst van de mobiele telefoon werd ook daar in het seniorencentrum aandacht aan besteed door informatie en workshops te geven. Zeker in deze tijd is de digitale vaardigheid van ouderen zeer belangrijk en zal ook zeker een rol blijven spelen in de activiteiten van het Dienstencentrum Senioren. Belangrijk is daarbij ook de samenwerking met andere organisaties, bijvoorbeeld de bibliotheek, die hierin zeker een rol kan en wil spelen. Al jarenlang vinden op donderdagavond de schaakavonden van Schaakclub Lemmer plaats in het seniorencentrum. En elke maand kunnen ouderen die gekeurd moeten worden voor het rijbewijs terecht bij de keuringsarts die zitting heeft in het Dienstencentrum Senioren. Het hoofddoel van het centrum is en blijft echter het instandhouden van een ontmoetingsplek voor ouderen van Lemmer e.o. Zo heeft het Dienstencentrum Senioren al 25 jaar zowel letterlijk als figuurlijk een centrale plaats in Lemmer.