LEMMER/BANTEGA – Op donderdag 21 november organiseert het ministerie van Defensie op uitnodiging van de gemeente een informatiebijeenkomst in zalencentrum ’t Haske in Joure. Tijdens deze bijeenkomst licht Defensie toe hoe het zit met de mogelijke munitieopslag SIC ten zuiden van Lemmer. Er zijn nu nog maar 3 locaties over die Defensie ziet als goede plek. Bantega/Lemmer is daar dus 1 van. Kollummerwaard heeft 2 plekken die voor Defensie interessant zijn.
Plaatsen in Groningen en Drenthe afgevallen
Staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie maakte dinsdagavond bekend dat de Kollumerwaard en de weilanden tussen Lemmer en Bantega als enige twee over zijn als geschikte locaties voor een opslagplek voor NAVO-munitie. Vijf plaatsen in Groningen en Drenthe zijn afgevallen. De kans is dus groot dat Defensie echt kiest voor deze plek. In Bantega zijn de gevolgen het allergrootst voor haar bewoners waarbij zelfs 18 woningen moeten verdwijnen en waarbij het sociale leven aan allerlei banden zal worden gelegd. Maar ook in Lemmer heeft een eventueel depot direct gevolgen voor mensen en hun leefomgeving. De opslag zal bestaan uit 480 zeecontainers met munitie.
Over de informatiebijeenkomst en aanmelden
De informatieavond is opgedeeld in twee delen. Tussen 18:00 en 19:00 uur is gelegenheid voor eigenaren/bewoners van locaties binnen de mogelijk toekomstige veiligheidszones (tot 700 meter) rondom de SIC-locatie om in gesprek te gaan en vragen te stellen. Zij zijn ook per brief geïnformeerd.
Na 19:00 uur zijn andere belangstellenden welkom. Van 19:30 tot 21:30 uur geeft Defensie uitleg over de behoefte en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Mensen kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de website van het ministerie van Defensie, te vinden via deze link: https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie/informatiebijeenkomst
Rol van de gemeente
Het ministerie van Defensie is eigenaar van dit proces. De Fryske Marren volgt het proces en bekijkt nauwlettend de gevolgen van de verdere uitwerking door Defensie. De gemeente zoekt hiervoor de samenwerking met de gemeente Noordoostpolder, die ook betrokken is bij dit proces. De Fryske Marren heeft geen grondeigendommen in dit gebied.
Gemeente De Fryske Marren heeft begin 2024 een brief met zienswijzen ingediend op de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau Nationaal Programma voor Defensie’ (NPRD). Daarnaast heeft de gemeente met een kritisch oog gekeken en gereageerd op de tussentijdse stukken die voorgelegd zijn door Defensie.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website naar projectpagina defensie over munitieopslag van het ministerie van Defensie. Hiervoor is een speciale projectpagina ingericht over de plannen van Defensie voor de munitieopslag.
Reactie Plaatselijk Belang op Facebook
Dit schrijft Plaatselijk Belang op haar Facebook over de ontwikkelingen:
Beste inwoners, gemeente Fryske Marren, provincie Fryslân en (lokale) media,
Zojuist hebben we via een brief aan de Tweede Kamer vernomen dat er twee mogelijke locaties zijn overgebleven voor de realisatie van een kleinschalig munitiedepot (SIC) in het noorden van Nederland. Dit betreffen Bantega en Kollumerwaard.
Wij als Plaatselijk Belang Bantega zijn tegen de komst van het munitiedepot in Bantega om de volgende redenen:
1. De impact die het heeft op onze inwoners; bij de realisatie van het munitiedepot moeten 18 woningen verdwijnen. Dit is ruim 7% van het totaal aantal woningen in Bantega.
2. De impact op de leefbaarheid voor nog eens 69 woningen; deze moeten voorzien worden van extra maatregelen. Op dit moment is nog niet duidelijk welke maatregelen dat zijn. Dit betekent dat 34% van de woningen in Bantega direct geraakt worden bij de komst van het munitiedepot.
3. De impact op het verkrijgen van vergunningen voor onze jaarlijkse activiteiten zoals Trekkertrek, de Autocross, Dorpsfeest, Toneelvoorstellingen etcetera. Wij verwachten dat met de realisatie van een munitiedepot het verkrijgen van vergunning voor toekomstige activiteiten bemoeilijkt wordt, dit omdat er in de omgeving van het depot maar een beperkt aantal mensen samen mogen komen.
4. De laatste jaren is het aantal leerlingen op onze school gegroeid hierdoor zitten we ruim boven het minimale aantal kinderen. Doordat de kinderen die wonen in de A en B zone zullen moeten verhuizen, is het mogelijk dat in de toekomst het bestaansrecht van de basisschool in het gedrang kan komen.
5. De potentiële locatie in Bantega voor de realisatie van een munitiedepot is op zeer vruchtbare landbouwgrond.
6. De negatieve gevolgen voor de overige woningen in Bantega, bijvoorbeeld daling van de woningwaarde.
Bantega is een relatief kleine maar ook hechte gemeenschap die plm. 670 inwoners telt. Sinds jaar en dag wordt de gemeenschapszin geprezen, het dorp telt 10 verenigingen en/of stichtingen. Zo kan men zich laagdrempelig aansluiten om actief bezig te zijn in een zangkoor, muziekclub, iepenloftspul of toneelvoorstelling. Ook de jaarlijkse autocross, trekkertrek en Oranjefeesten vormen een bron van vermaak.
Onze oproep aan alle inwoners van Bantega is om op 21 november naar de informatiebijeenkomst in Joure te gaan om je te laten informeren, je zorgen te uiten en je stem te laten horen.Wij als Plaatselijk Belang zijn er van overtuigt dat het belangrijk is dat wij ons allemaal uitspreken tegen de komst van het munitiedepot in ons mooie dorp. Ons gevoel is dat een eventuele realisatie van een munitiedepot in Bantega een negatieve invloed heeft op de toekomst van de leefbaarheid in en rondom Bantega om bovengenoemde redenen.
Mocht je naar aanleiding van bovenstaande vragen of opmerkingen hebben dan kan je contact opnemen met het bestuur van Plaatselijk Belang via info@bantega.net
Hartelijke groet,
Plaatselijk Belang Bantega
Meer over munitieopslag
Omrop Fryslân zette op een rijtje hoe een munitieopslag er eigenlijk uitziet. Je kunt hier het artikel lezen: Hoe gevaarlijk is een munitieopslag in je omgeving? “Het is geen pak suiker” – Omrop Fryslân