1000 euro van Mowi voor kerstvrouwen

LEMMER – De kerstvrouwen hebben vrijdag een cheque van 1000 euro overhandigd gekregen van Mowi. Het visbedrijf dat in 22 landen in West-Europa actief is doet veel aan liefdadigheid en daardoor kunnen ook lokale doelen worden ondersteund. Dit gebeurt onder de naam Happy Mowi.

Smoothie bike race

Het bedrag was een uitvloeisel van de smoothie bike race. Daarbij gingen zo’n 100 werknemers op de fiets en moesten ze tegelijkertijd een smoothie maken (die ze daarna ook mochten opdrinken). En ze kregen natuurlijk ook nog wat te eten in de vorm van kibbeling. De directie van Mowie stelde bovendien voor de sportievelingen 10 euro per persoon ter beschikking voor het goede doel en dat doel mochten de mensen zelf bepalen.

Kerstvrouwen in juli

Omdat de kerstvrouwen mensen een hart onder de riem steken die het moeilijk hebben rond de kerst, vonden ze het bij Mowi wel een goed idee het geld daarnaartoe te laten gaan. Terwijl de mussen bijna dood van het dak vielen vrijdagochtend en de kerst nog ver weg leek, werd eerst even nog wat extra uitleg gegeven en werd samen een kopje koffie gedronken. Daarna vond de overhandiging plaats voor het bedrijf.

Mensen die het moeilijk hebben steunen

“We doen dit om mensen die het moeilijk hebben een beetje te steunen,” zeiden ze van Mowi over het initiatief. Eerder werd ook al gegeven aan de voedselbank en mochten kinderen cadeaus uitzoeken in winkels. Dat viel alleen wat in het water omdat de corona er tussen kwam en de winkels dus niet open waren. Ook brachten ze voorheen vis naar Suderigge (maar ook dat mag vanwege allerlei regels niet meer) en ruimen ze eens per jaar het strand op.

5 gourmetpakketten opgespaard en dolblij

De kerstvrouwen hebben in de jaren dat ze actief zijn wel gemerkt dat het organiseren van hun activiteiten steeds juridischer wordt. Miranda Ras weet nog dat ze 5 gourmetpakketten met zegels had opgespaard bij de lokale supermarkt en die kon weggeven. En dat deden ze dan ook echt op kerstavond. “En daar was ik zo blij mee.” Nu is dat volgens haar nog nauwelijks te geloven, want nu zijn de aantallen mensen die bezocht worden veel groter. Maar de regels ook veel meer verscherpt zijn. Op een gegeven moment werden bijvoorbeeld de pakketten gevuld met voedingswaren die door mensen zelf werden gebracht. Dat mocht opeens niet meer. Diep in haar hart vindt Miranda dat nog steeds wel allemaal wat jammer, want dat persoonlijke van in het begin was volgens haar toch wel het mooiste. “Het sprookje is er daarmee wel een beetje af.”

Ontzettend blij met giften en hulp

Desalniettemin is ze samen met de andere kerstvrouwen ontzettend blij dat ze zoveel mensen kunnen steunen in de donkere dagen van december. Maar ook dat zoveel bedrijven hen helpen. Met geld, met de inkoop van producten, met kortingen en met allerlei diensten. Jolanda Francke, Ida Hibma en Jerisa Bouwhuis van Mowi zijn blij dat het bedrijf waar zij bij werken dit heeft kunnen doen. En ze benadrukken dat bij hen de sociale samenhang heel groot is en het geven om anderen en dat het op deze manier onder andere tot uiting komt.