Ofwel Braziliaanse runderstoofpot.
Niet alleen heel lekker, maar ook hartstikke goed voor de ogen. Zo bevat het biologische rundvlees zink, omega 3 en omega 6, zit er veel vitamine C, ze-axantine en luteïne in de oranje paprika, betacaroteen en vitamine C in de bataat en vitamine E in de tomatenpuree.

Benodigdheden (4 personen)
600 gram biologisch runderstoofvlees
2 oranje paprika’s
2 rode Spaanse pepers
4 rode uien
50 gram boter
2 eetlepels tomatenpuree
1 vleesbouillon-tablet
1/8 liter koksroom
500 gram zoete aardappels / bataat
3 eetlepels gesnipperde bladselderij
250 gram zilvervliesrijst

Bereidingswijze

Snijd het vlees in grove stukken van circa 5 cm
Maak de paprika’s schoon, snijd ze in grove stukken
Maak de uien schoon en snijd ze in 8 stukken
Snij de Spaanse peper in ringetjes (verwijder evt. de zaadjes)
Verhit de boter in een braadpan en bak de stukken vlees bruin; er komt al snel water uit het vlees, laat het even sudderen zodat dit verdampt.
Doe de paprika, uien en peper erbij en bak het 5 minuten.
Doe er dan 3 deciliter water bij en roer daar de tomatenpuree erdoor
Verkruimel het bouillonblok erboven en roer erdoor
Voeg de room toe
Breng alles weer aan de kook en doe een deksel op de pan
Zet de pan op het zachtste pitje van het fornuis en laat het 3 uur sudderen
Schil halverwege de kooktijd de bataten en snij deze in grove stukken
Doe ze in de pan, breng die even op hoog vuur weer aan de kook en zet `m terug op het sudderpitje
Laat nog 1 uur pruttelen
Kook er eventueel rijst bij
Strooi voor het serveren de gesnipperde selderij over de schotel
Recept van Remon Optiek